olcsotablet.hu funscreen.hu

Olcsotablet

Keresés az oldalon

Hívj minket: 06/1 248-0312

Lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U W Z

A

AllWinner Technology Co. Ltd.: félvezető ipari gyártó cég. Központ: Zhuhai, Kína. Tabletekben alkalmazott népszerű vezérlő eszköze az A10 SoC (System on a Chip).

AMOLED: Active Matrix Organic Light Emitting Diode (aktív mátrix szerves fénykibocsátó dióda). Az AMOLED megjelenítők élénk színeket, erős kontrasztot biztosítanak és takarékosabbak a hagyományos TFT LCD kijelzőknél

Android: az Android egy Linux kernel fölött futó, mobil operációs rendszer, elsősorban mobil kommunikációs eszközökre (okostelefonokra) kifejlesztve. Fejlesztését az Android, Inc. kezdte meg, amit később a Google felvásárolt, majd az Open Handset Alliance nevű szövetség vette át a fejlesztését. A rendszer szabadon felhasználható operációs rendszer, eredendően „okos” telefonokra lett kitalálva, újabban érintőképernyős, ún. Tablet PC-ken is nagy számban fut.

Android Market: a Google szoftverletöltő központja az Android rendszerű készülékekhez, fizetős vagy ingyenes játékok és alkalmazások százezres nagyságrendű választékkal.

.apk formátum: az androidos programok fájlkiterjesztése, archiválási célra használható formátum

ARM Cortex™ A8 processzor: egy magos, ARMv7 processzor architektúrán alapuló processzor. Órajel frekvenciája 600MHz és 1GHz között állítható. A Cortex A8 processzor ideálisan használható olyan, elsősorban mobil felhasználásra tervezett eszközökben (telefonok, tabletek), ahol a kis fogyasztás kiemelkedően fontos elvárás.

ARM Holding: a világ egyik élenjáró félvezető-ipari gyártója, közel 2000 alkalmazottat foglalkoztat. 1990-ben alapították. Központja az angliai Cambridge-ben található. Jelen vannak Taiwanon, Franciaországban, Indiában, Svédországban és az USA-ban.
Eddig több mint 20 millió processzort készítettek, ill. több mint 800 licenszet adtak el több mint 250 gyártó cégnek. Félvezető alapú termékeiket főleg okos telefonokban, digitális kamerákban és egyéb elektronikus eszközökben használják fel. 

B

Banana bread: az első (1.1) verziószámú Android platform, megjelenés 2009. február

Bluetooth: különböző eszközök (számítógépek, okostelefonok, tabletek stb..) vezeték nélküli összeköttetését megvalósító eljárás ill. szabvány;

BoxChip A10 (Allwinner A10): A kínai AllWinner Technology Co. Ltd. által fejlesztett ill. gyártott mobil SoC (system on a chip), okostelefonok, tabletek központi vezérlő egysége. Főbb részei: ARM Cortex A8 CPU, 1,2 GHz, MALI 400MP GPU. Széleskörően támogatja a legelterjedtebb videó és HD video szabványokat.

C

Cupcake: Android 1.5 operációs rendszer verzió

D

Donut: Android 1.6 verzió

E

Eclair: Android 2.0 / 2.1-es verzió (benne többek között multi touch támogatás)

F

Factory Reset: gyári beállítások visszaállítása, emellett mindent felhasználói beállítást és adatot töröl a Tabletről; a külső memórián (pl. micro SD kártya) tartalma elvileg nem változhat

Firmware: az okos telefonon vagy tableten futó alapprogram elnevezése

Froyo: Android 2.2-es verzió

G

Gingerbread: Android 2.3-as verzió

Gmail: a Google saját levelezőrendszere

Google Inc. : 1998-ban alapított amerikai magáncég; többek között az Android Inc., cég felvásárlása és a róla elnevezett rendszer kifejlesztése fűződik nevéhez

GPU - Graphics Processing Unit: a grafikus számítási feladatok, összetett grafikus műveletek elvégzéséért felelős vezérlő egység. A GPU feladata a grafikák létrehozásával és megjelenítésével közvetlenül kapcsolatban hozható magasszintű feladatok átvétele a CPU-tól, hogy annak számítási kapacitása más műveletek végzésére legyen felhasználható. A modern GPU-k 2D és 3D műveletek elvégzésére egyaránt alkalmasak.

H

HDMI: High Definition Multimedia Interface. Korszerű csatlakozófelület ill. jelátviteli mód tömörítetlen audio-video adatokhoz. Használatával lehetővé válik – az arra alkalmas tabletek esetén – a digitális képmegjelenítő (TV, projektor..) és a tablet közötti, akár HD minőségű jel átvitele.

Honeycomb: Android 3.0-ás verzió, már táblagépekre kifejlesztve  

I

Ice Scream Sandwich: Android 4.0, a legújabb verzió, megjelent 2011. októberében

J

K

Kapacitív kijelző: a kapacitív érintési technológiájú kijelzők esetében egy kemény üveg- vagy műanyag lap alatt egy rácsos szerkezetű vezető réteget helyeznek el, aminek segítségével az LCD kijelző „felett” egy elektromos mezőt alakítanak ki; ujjunkat a panelhez közelítve zavart okozunk ebben az elektromos mezőben, amelyet a rendszer érzékel, ez alapján meghatározza az érintési pozíciót, és a kívánt művelet hajtja végre. A működési elvéből adódóan egyszerre több ponton is képes érzékelni, így a kapacitív felület multi-touch üzemmódban is működtethető.

Kernel: az Android alap Linux építőkockája, lényegében emiatt képes működni a telefon

Képarány: általánosan használt fogalom a video és információs technológiában. Jelentése a megvalósított kép szélességének és magasságának az aránya. Tableteknél jellemzően a 16:9 széles képes, és a 4:3 (régi TV szerű) képarány fordul elő.

Képátló: általánosan használt fogalom a video és információs technológiában. Jelentése egyszerűen a megvalósított kép átlós mérete, általában inch egységben. Tableteknél jellemzően 7”, 8”, 9,7” és 10” értékek fordulnak elő.

Képfelbontás: általánosan használt fogalom a video és információs technológiában. Jelentése a megvalósított kép képpontjainak száma, szorzat alakban megadva. Tableteknél a legjellemzőbb a 800x480-as képfelbontás; különösebb merészség nélkül kijelenthető, hogy minél nagyobb a képfelbontás, annál jobb minőségű a kép.

L

Launcher: Az a közvetlen kezelői felület/interfész, amivel az Androidos készülékeken talákozunk; ezen az alkalmazáson keresztül használjuk a rendszert és futtatunk más egyéb programokat

Live wallpaper: élő háttérkép, mozgalmas képi animációkkal, akár interaktív lehetőségekkel

M

MALI GPU (graphics processing unit): MALI sorozatú grafikus vezérlő egység. Gyártó: ARM Holdings. Számos egyéb gyártó által történő licenszelésének köszönhetően sokféle változatban ill. gyártónál találkozhatunk vele (Telechips, AllWinner, Samsung...)

OQ

QR-kód: a QR kód egy kétdimenziós vonalkód jellegű kód, melyet a legtöbb okostelefon vagy tablet a beépített kamerán keresztül képes értelmezni; az olvasásához megfelelő alkalmazást kell letölteni az Android Marketről

R

RAM: Random access memory. A telefonban található memória

Rezisztív kijelző: a korai eszközök túlnyomó részt ezt a fajta megoldást használják (hasonlóan a mobil és autós navigációs eszközök kijelzőjéhez). A rezisztív felület alapvetően két vékony, eltérő feszültségű rétegből áll, amelyek között alapesetben egy vékony rés húzódik. A kijelző felületének megérintésével a két fólia között fizikai kapcsolat (kontakt) alakul ki, amely megváltoztatja a fóliák elektromos töltését. A töltésváltozásból a vezérlő egység kiszámolja az érintés helyét, és a kívánt utasítást hajtja végre.

Rockchip 29xx új generációs SoC (system on a chip) sorozat. Központi eleme: Cortex A8 CPU (1,2 GHz). Jelenleg elérhető tagja az RK2918.
Főbb részei: egy magos ARM Cortex A8 processzor, 1,2 GHz [ARMv7], Vivante GC800 GPU
Az RK2918 az első, hardveres úton Google WebM VP8 dekódolásra képes rendszer. Hardveres úton kezeli a H264/1080p kódolású ill. a jelenleg legfontosabb video formátumokat (MKV, Xvid, H263, AVS, MPEG4, RV, WMV). Kompatibilis az Android Froyo (2.2), Gingerbread (2.3.x), HoneyComb (3.x) és Ice CreamSandwich (4.x) mobil operációs rendszerekkel. 

Rockchip (Rockchip Electronics Company): Integrált áramköröket és komponenseket gyártó, fejlesztő cég. Alapítás éve: 2001. Központ: Fuzhou, Kína. Integrált áramköreik leginkább okos telefonokban, digitális kamerákban, MP3 lejátszókban és egyéb elektronikus eszközökben találhatók meg. 
 

ROM: read only memory. Tárhely a telefonon, ahol az operációs rendszer, és programok is helyet foglalnak

Root-olás: rendszergazdai jogok megszerzése. Teljes jogosultság megszerzése a telefon vagy tablet felett – veszélyes, meghibásodással és garanciavesztéssel járhat

S

SD-kártya: memóriakártya, készülék külső memóriájának bővítésére szolgál, ált. micro SD formátumban használatos

SIM kártya: Subscriber Identity Module (Card) / Előfizető-Azonosító Modul (Kártya)

T

Tegra 2: az NVIDIA kétmagos processzora, ami kettő az egyben, hiszen grafikus vezérlőként is funkcionál


U

USB: Universal Serial Bus, csatlakozó felület, az Androidos tableteken általában mini és/vagy normál USB foglalat található

USB OTG: (USB on the Go): ez a csatlakozás lehetővé teszi USB eszközök (pl. digitális hang és képlejétszók, mobiltelefonok, tabletek) számára USB kiegésztő elemek (pl. pen drive, egér vagy külső billentyűzet) csatlakoztatását.

W

Widget: asztalra kihelyezhető dinamikus ikonok, az asztalon, egy üres helyre, hosszan bökve tudunk lerakni újakat

Z

vissza a tetejére